Als je 18 jaar oud wordt is het raadzaam om je zo snel mogelijk in te schrijven bij een woningbouwvereniging of een website voor studentenkamers. Het hoeft niet te betekenen dat je het ouderlijk huis uit moet, maar het duurt altijd even voor je in aanmerking komt voor een huurwoning of studentenkamer.
inschrijven gemeente
Als je een kamer of woning hebt gekregen, dan moet je je inschrijven op dat adres. Dit doe je bij de gemeente. Je staat dan ook meteen ingeschreven bij deze gemeente. Dit is wettelijk verplicht. Als je je niet inschrijft bij de gemeente waar je gaat wonen, dan kun je een boete riskeren. Je kunt je via de site van de gemeente inschrijven bij een gemeente.
huurtoeslag
als je een kamer of woning huurt dan heb je recht op huurtoeslag als je aan de volgende eisen voldoet:
- Je bent 18 jaar of ouder.
- Je huurt een zelfstandige woonruimte.
- Op het adres waar je woont staan alleen jij en/of je partner/medebewoner ingeschreven. Eventuele onderhuurders mogen hier wel ingeschreven staan.
- Je (gezamenlijke) inkomen en huurprijs zijn niet te hoog.
- Je hebt geen voordeel uit sparen en beleggen.
tv en internet
Als je op jezelf woont dan wil je natuurlijk tv kunnen kijken en Wi-Fi hebben. Je kunt dit regelen via verschillende aanbieders. er zijn heel veel verschillende aanbieders. voorbeelden zijn: Telfort, Ziggo en KPN. via veel vergelijkingssites kun je er achter komen welke aanbieder het beste bij jou past.
verzekeringen ( inboedel- en opstalverzekering)
Een inboedelverzekering is een verzekering waarmee je eventuele schade aan je inboedel kunt afdekken. Je inboedel zijn al je spullen die in je huis of kamer staan. Er zijn drie dekkingsmogelijkheden: uitgebreid, extra uitgebreid en meest uitgebreid.
een opstalverzekering is een verzekering waarmee je eventuele schaden aan je huis, schuur of bijgebouw kunt afdekken. Deze verzekering is verplicht als je een hypotheek afsluit. Het wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Als je een woning of kamer huurt dan is deze verzekering niet nodig.
Energiekosten
Als je een kamer huurt dan zitten de energie- en waterkosten meestal al in de huur. dit kun je vinden in je huur contract. in je huurcontract staat een geschatte energie- en waterkosten voor een heel jaar. Dit kan echter wel afwijken van het daadwerkelijke bedrag. gaan de energiekosten niet via je huisbaas of woningbouw, dan moet je zelf opzoek naar een energie- en waterleverancier. via vergelijkingssite kun je kijken welke leverancier het beste bij je past.
Vergelijkingssites
huurtoeslag berekenen
Maak jouw eigen website met JouwWeb